Kyösti Suokas Periksiantamaton!

Ei lisätä köyhyyttä

Suomessa asuu satoja tuhansia työtä hakevia tai työnhaun jo toivottomana lopettaneita. Osa porukasta kykenisi heti työn syrjään, jos työpaikan vain saisi. Osa tarvitsisi hieman tukea tai koulutusta. On myös paljon vammaisia tai työkykyään menettäneitä, jotka pystyisivät ja haluaisivat hyödyttää yhteiskuntaa heille sopivaksi räätälöidyllä työllä.

Porvaripuolueiden politiikalla työttömät heitettäisiin syrjään kuin kuoriämpärit. Oikeisto huutaa työvoimapulaa äänijänteet kipeinä. Vaatii pikaisesti lisää ulkomaista työvoimaa niin kuin sitä ei täällä jo olisi. Pääkaupunkiseudun työmailla puhutaan kymmeniä eri kieliä joka Kristuksen päivä.

Hyvinvointivaltio ei kuulemma säily ilman merkittävää työllisyysasteen nousua. Tämän takia rajat pitäisi avata koko maailmalle. Isänmaallisuudellaan rehvastelevia ja itsenäisyyspäivinä toisilleen mitaleita jakavia porvareita ei näytä kiinnostavan Suomessa jo asuvat ihmiset. Lisääntyvän ulkomaisen halpatyövoiman myötä he syrjäytyvät työpaikoistaan. Ainakin näillä ihmisillä hyvinvointi loppuisi.

Jatkuva puhe työmarkkinoiden jäykkyydestä ja paikallisen sopimisen lisäämisestä on yhtä suurta kusetusta. Työajat venyvät ja paukkuvat niin paljon kuin laki ja EU:n direktiivit antavat myöten. Tilanteen vaatiessa työntekijät kyllä joustavat. Eivät vain halua laskea palkkojaan. Perheellä kun pitää olla asunto. Ja syödäkin on mukava joka päivä, ainakin lasten.

Yleissitovien työehtosopimusten vähimmäispalkkojen muuttaminen paikallisesti sovittavaksi laillistaisi meilläkin kolmen euron tuntipalkat Ruotsin tapaan. Mahdollinen minimipalkka olisi tätä suurempi, mutta pudottaisi kokeneen rakentajan vähimmäispalkan kolmasosaan nykyisestä.

Saisiko työnantajan paikallisesti sopien nostamaan minimipalkkaa kympillä, kun nyt yhtäkin euroa joutuu kiskomaan kuin hammasta hohtimilla? Oikeistoliberalistien tavoitteena onkin romahduttaa Suomen palkkataso. Sen jälkeen duunarityöt siirtyisivät ilman kitinää ulkomailta tulevalle halpatyövoimalle, kun kotimaassa asuvat eivät enää niillä eläisi.

Suurin ongelma Suomessa on köyhyys. Yksin asuvien köyhyys, lapsiperheköyhyys ja eläkeläisköyhyys. Kauppalehti luetteli viime viikolla yli miljoonan vuodessa tienaavat pörssiyhtiöiden johtajat. Näitä löytyi yli 30. Kovapalkkaisimman tulot ylittivät 5 miljoonaa. Rahaa kyllä vielä löytyy, se liikkuu ja käy pyydykseen. Mutta ei aivan kaikille.

Paras lääke välttää köyhyys on tehdä töitä kohtuullisella palkalla. Tämä ei ole mitään ylellisyyttä, se on ollut Suomessa mahdollista jo vuosikymmeniä. Maailmalla on paljon kurjuutta, jonka poistamiseen Suomen työpaikkojen vaikutus on kuin kirpun paska Itämeressä. Rajat auki kaikkien tulla -politiikalla emme poista köyhyyttä maailmasta. Ainoastaan lisäämme sitä kotimaassa.

Kössi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat