Kyösti Suokas Periksiantamaton!

Lihansyönti vähenee

Alkuviikolla saimme Saksassa paikallisen rakennusliiton IG BAU:n tuoreet kuulumiset. Euroopan talousveturin työmarkkinoita ihastellaan suomalaisissa oikeistopiireissä. Myönnettävä on, että useiden ”uudistusten” jälkeen tilastoissa näkyvien työllisten määrä on Saksassa noussut. Kolikolla on kuitenkin kaksi puolta.

Viidessätoista vuodessa kokoaikatyötä tekevien määrä ei ole muuttunut. Sen sijaan silpputyösuhteiden ja itsensä työllistävien määrä on lisääntynyt liki kymmenellä miljoonalla. Eri maiden tilastojen vertaileminen on vaikeaa tai mahdotonta. Työllisyysastetta kuvaavat tilastot eivät kerro, kuinka moni työntekijä tulee palkallaan toimeen.

Vuonna 2005 toteutetun Harz IV uudistuksen jälkeen työttömyysturva runneltiin uuteen uskoon. Nyt työttömyysturvaa saavat kaikki yhden vuoden ja yli 58-vuotiaat kahden vuoden ajan. Taso on hyvä, n. 60 % palkasta. Vuoden tai kahden jälkeen hymy hyytyy.

Työttömyysturva putoaa 450 euroon kuussa eikä sitäkään saa, jos työttömällä on omaisuutta. Viranomaiset arvioivat, pitääkö työttömän omistusasunto myydä ennen työttömyysturvan myöntämistä. Järjestelmä vastaa pitkälti meikäläistä toimeentulotukea. Kaikki kertynyt omaisuus on syötävä ja sen jälkeen valtio avustaa vuokrakuluissa.

Eläkeikä on noussut samoin kuin meilläkin. Rakentajille tämä on ollut myrkkyä. Noin 20 % rakentajista siirtyy eläkkeelle Harz työttömyysturvalta. Kaikki säästöt on ollut pakko käyttää ja vanhuuteen matkataan vain sillä eläketurvalla, joka epäsäännöllisistä rakennushommista on kertynyt.

Rapoinen ei ole elintaso nuoremmillakaan. Saksan yleinen minimipalkka on huimat 9,14 euroa tunnilta, rakennusalalla jopa 12 euroa. Silti korkeammassa eli työnantajan kädessä on, maksetaanko edes tätä. Itä-Euroopasta tulevien reppumiesten palkka on mitä hyvänsä eikä ole viranomaista, joka panisi minimipalkasta puuttuvan palkanosan maksuun. Ulkomaisen työvoiman määrä lisääntyy koko ajan.

Saksan liitossa on työssä käyviä rakentajajäseniä n. 150 000. Maassa on asukkaita yli 82 miljoonaa, joten järjestäytymisaste on n. 10 % ja jatkaa laskuaan. Liiton mahdollisuudet hidastaa markkinatalouden yhä voimistuvaa riemumarssia ovat käytännössä menneet.

Suomessa käydään ilmastovaalit. Lihansyönnin vähentäminen on yksi keskeinen vaaliteema. Mikäli työmarkkina-asiat eivät ihmisiä kiinnosta, ne kehittyvät pikku hiljaa Keskuskauppakamarin Romakkaniemen (kok) ja Suomen Yrittäjien Pentikäisen (kesk) viitoittamaan suuntaan. Toki liha-asiakin hoituu.

Vaalien jälkeen alkaa jälleen ”työttömyysturvan uudistaminen” ja ”työmarkkinoiden jäykkyyksien” poistaminen. Mikäli markkinaliberalistit saavat kansaa höynäyttämällä valtakirjan turvata hyvinvointimme Saksan mallilla, lihansyönti vähenee veroja korottamatta. Jo ennestään perse auki olevien eläkeläisten ja tulonsiirtojen varassa elävien lisäksi köyhyyteen ajetaan vielä toistaiseksi omillaan toimeen tulevat työssä käyvät.

Kössi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (1 kommentti)

Käyttäjän MauriLindgren kuva
Mauri Lindgren

Saksassa on ollut monenlaista palkkakehitystä.Talonrakennuksessa reaaliansiot ovat laskeneet yhdistymisestä lähtien.Kemia,lääke ja metalli ovat menneet päinvastaiseen suuntaan.Yllättäen myös elintarvikkeiden teollisuuden puolella.

Toimituksen poiminnat