Kyösti Suokas Periksiantamaton!

Riman alitus

Oli Iltalehden eilinen pääkirjoitus. Työntekijöiden etu olisi kuulemma lakisääteinen minimipalkka, sillä yleissitovat työehtosopimukset estävät palkkojen nousun. Työntekijöiden edun tiellä on vain ay-johdon huoli omasta vallastaan. Iltalehden pääkirjoitus 18.3.2019

Ymmärrettävää on, että lehtien toimittajat joutuvat myötäilemään lehdet omistavien miljardöörien tavoitteita. Muokata yhteiskunta rikkaiden rikastumista edistävän arvomaailman mukaiseksi. Mutta kyllä Suomen luetuimpien lehtien pääkirjoitusten pitäisi olla enemmän kuin jatkuvaa perusteetonta ay-vihamielistä propagandaa. Perataan lehden väite munaskuita myöten.

Suomen alimmat työehtosopimuksiin perustuvat palkat ovat noin 8 euroa. Minimipalkkaa ei mitenkään voisi säätää tätä korkeammaksi. Se on realismia sekä politiikassa että työmarkkinoilla. Todennäköisesti tämänkin suuruisen minimipalkan saaminen Suomeen olisi kovan väännön takana.

Työaikalaki säätää työajoista. Ylityökorvaukset säilyisivät ilman työehtosopimuksiakin, mutta nyt rakennusalalla kielletyt nollatuntisopimukset palaisivat luvallisiksi. Vuosilomalaki tarjoaisi lyhyissä työsuhteissa 9 %:n ja yli vuoden mittaisissa 11,5 %:n suuruisen vuosilomakorvauksen. Työsopimuslaki takaisi sairausajan palkkaa karenssipäivän jälkeen 9 arkipäivää. Tässä olisivat kaikki voimassa olevien lakien mukaan tulevat rahamääräiset edut. Yhtään enempää ei työnantajan tarvitsisi maksaa, jos ei haluaisi.

Otetaan vertailukohdaksi erittäin kokenut muurari, timpuri tai rakennusmies. Työehtosopimuksen takaama vähimmäispalkka on16,58 euroa. Vuosilomakorvaus ensimmäisestä tunnista lähtien 18,5 %. Pekkaset ja arkipyhäkorvaukset sisältävä erillinen palkanosa 7,7 %. Päivittäisten matkakustannusten korvaus enimmillään 25,76 euroa.

Reissutöissä tulee päiväraha 42 euroa sekä ilmaiset matkat ja majoitus yhden hengen huoneessa. Työvaatteet, suojavälineet, mukaan lukien optisesti hiotut suojalasit. Sairausajan palkkaa enintään 56 päivältä ja 6 kuukauden työsuhteen jälkeen ilman ensimmäisen päivän karenssia. Oikeus palkalliseen vapaaseen alle 10-vuotiaiden lasten sairaustapauksissa. Lyhyissä sairauspoissaloissa riittää oma ilmoitus. Työkalukorvaukset, ryhmähenkivakuutus ym. pientä rahan arvoista sälää.

Realistinen minimipalkka takaisi erittäin kokeneelle rakentajalle enintään 8,68 tai 8,92 euroa tunnilta. Eikä senttiäkään enempää. Työehtosopimus luilleen laskettuna takaa pitkästä matkasta päivittäin töihin ajavalle 24,13 euroa tunnilta. Muut työehtosopimuksen lisukkeet tulevat vielä päälle.

Jokainen lukutaitoinen, jota ay-viha ei ole sokaissut, näkee eron. Kymmenet tuhannet ulkomailta lähetetyt reppumiehet työskentelevät Suomen rakennustyömailla vuosittain. Mitenköhän kävisi, jos yleissitovat työehtosopimukset poistuisivat? Nousisivatko palkat? Minä jään vuoden päästä eläkkeelle. Kyllä tässä asiassa on kyse aivan muusta kuin meikäläisen vallan pönkittämisestä.

Kössi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Hyvälle työntekijälle ei koskaan maksa tarpeeksi. Huonolle aina liikaa. Yleissitovuudet estävät tämän ja kaikki kärsivät.

Käyttäjän SakariRajamaki kuva
Sakari Rajamäki

Yleissitovuudet voitaisiin poistaa siinä tapauksessa jos rajat laittaisiin kiinni, näin ei ulkomaalainen halpatyövoima pääsisi polkemaan palkkoja. Mutta ongelma on siinä, että tahot jotka haluavat poistaa yleissitovuuden heillä on hirveä vimma avata rajat vielä enemmän auki ulkomaalaisella halpatyövoimalle.

Toimituksen poiminnat