Kyösti Suokas Periksiantamaton!

Ketä halutaan uskoa

Helsingin Sanomat kyseli puolueiden näkemyksiä työlupien saatavuusharkintaan. Siis kysymykseen, poistetaanko Suomessa asuvilta työntekijöiltä etuoikeus työllistyä Suomessa oleviin työpaikkoihin. Pannaanko heidät kilpailemaan samalle viivalle kaikkien maailman työhaluisten, vaikkapa Afrikasta ja Aasiasta tulevien kanssa.

Porvaripuolueet persuja ja uuvatteja lukuun ottamatta kannattivat saatavuusharkinnan poistamista. Työnantajia ja rikkaita perinteisesti edustavien porvaripuolueiden kohdalla ei asiassa ole mitään uutta. Heille suurin syntinen maan päällä on etujaan puolustava työmies ja nainen. Varsinkin kun toimitaan porukalla. Vihreiden täydellinen piittaamattomuus työtä tekevistä jaksaa sen sijaa aina hämmästyttää.

Porvaripuolueiden perustelu asiassa on, että saatavuusharkinnan puolustajat luovat perusteettomia uhkakuvia. Millä asiantuntemuksella uhkakuvia sanotaan perusteettomiksi? Vihreiden merkittävin kokemus harmaan talouden tiimoilta taitaa olla Heidi Hautalan (vihr) takavuosien oviremontti. Keskustalla ehkä maatiloille pesiytyneet itä-eurooppalaiset rengit.

Euroopan unionin vapailla työmarkkinoilla liikkuvat pääasiassa vain rakentajat. Rakennusliitolla on vuosikymmenten kokemus mutapainista ulkomaista työvoimaa välittävien yritysten kanssa. Täällä ajan saatossa käyneiden ulkomaisten rakentajien yhteismäärä lienee ylittänyt jo sata tuhatta.

Työlupien saatavuusharkinta koskee enää vain suorittavan työn tekijöitä, kuten rakentajia. Kun me väitämme, että saatavuusharkinnan poisto käynnistäisi välittömästi merkittävän harmaan rakennustyövoiman välityksen Suomeen, asia kannatta ottaa vakavasti. Yhdelläkään toisella organisaatiolla valtionhallinto mukaan lukien ei ole lähimainkaan samaa tietoa ja kokemusta tästä ongelmasta. Eri asia sitten on, jos Suomeen halutaankin saada uusi halpatyöntekijöiden reservi työnantajien käyttöön.

Työlupia pitää tietysti tarvittaessa myöntää myös EU:n ulkopuoliselle työvoimalle. Tämä onnistuu hyvin nykykäytännölläkin, kun saatavuusharkinnasta voidaan määräajaksi jollakin alalla luopua. Valvonta ei sen sijaan toimi perinteisillä keinoilla. Ennen joulua esitin, että työlupiin pitäisi liittää velvoite maksaa EU:n ulkopuolisten työntekijöiden palkka valtion ylläpitämän ”älytilin” kautta. Verottaja ja eläkeyhtiö saisivat automaattisesti omansa. Raha kävisi ainakin kerran työntekijän tilillä eikä olisi pelkkä kynän jälki palkkakuitissa.

Ideoimani rakennusalan veronumero tuottaa valtiolle yli sata miljoonaa vuodessa ja se on tervehdyttänyt alaa. Nyt esittämäni uusi järjestelmä vapauttaisi ulkomaalaisten työehtoja valvovat viranomaiset turhasta rutiinityöstä tärkeämpiin valvontatöihin. Digitalisaatio on päivän sana ja tässä sen käyttö olisi enemmän kuin perusteltua. Tehdään jotain todellista., Poliitikkojen täydelliseen tietämättömyyteen mutta sitäkin suurempaan asenteellisuuteen perustuvat mielipiteet eivät vie mitään asiaa eteenpäin.

Kössi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat