Kyösti Suokas Periksiantamaton!

Se tavallinen tarina

Luin aamulla lehdestä uutisen, jossa hoivayhtiö Attendon väitetään potkineen pihalle suomalaisia työntekijöitä ja palkanneen tilalle filippiiniläisiä. Yhtiön mukaan kyse on normaalista ulkoistuksesta.

Rakennusalalla toimiville tämä ei ole uutinen. Erityisesti EU:n itälaajenemisen 2004 jälkeen lukemattomat Suomessa asuvat rakennusalan työntekijät ovat saaneet nokialaisen kuvan perusuksiinsa, kun hommat on siirretty ulkomaisille topparoikille.

Kun turbulenssi aikanaan alkoi, meno oli täysin hulvatonta. Kerran kuuntelin auton radiosta erään Suomen suurimman kaupungin edustajan rehvastelua. Miljoonien remonttiurakka oli saatu puoleen hintaan, kun urakoitsijaksi valittiin yritys lahden takaa. Ihan näin jouhevasti ei remontti loppuun asti mennyt.

Samasta asiasta on kyse nyt, kun taivastellaan yksityisten hoivayritysten heikkoa työn laatua ja vanhusten heitteillejättöä. Kuntien ja kaupunkien nuukapussit ovat ulkoistaneet työt niin halvalla, että niitä ei voi kunnolla tehdä. Hoivayritys joutuu joka tapauksessa antamaan pääomasijoittajille riittävän tuoton ja tekemään johtajistaan miljonäärejä. Jostakin on pakko säästää, vaikka vaipanvaihtoväliä pidentämällä

Rakennusalalta olisi paljon opittavaa. Rakennusliitto vahtii, että myös ulkomailta tulevat työntekijät saavat vähintään lain ja työehtosopimusten mukaiset ehdot. Vaikeaa se toki on. Toisinaan joudumme vaatimaan pääurakoitsijalta lisää rahaa aliurakoitsijan keikkaan, koska alkuperäisellä hinnalla ei voi mitenkään maksaa työntekijöille työehtosopimusten mukaisia palkkoja.

Rakennusalalla otettiin käyttöön veronumero ja kuukausittaiset ilmoitukset työmailta, koska täysin hulabalooksi äityneen menon voittajaksi ei jäänyt enää kukaan. Työt olivat koko ajan harmaantumassa ja rakentamisen laatuvirheet kasvussa. Mikään muu ala ei ole seurannut perässä.  Suurille toimijoille on vielä kannattavampaa ylläpitää harmaita alihankintaketjuja kuin panna ne kuriin.

Hoiva-ala on syöksynyt samaan kuolemanlaaksoon kuin rakennusala aikanaan. Asioita ei enää saada kuntoon näpertelyllä, on pureuduttava ongelman ytimeen. Kuntien ja kaupunkien on satsattava vanhusten hoitoon lisää rahaa eikä ulkoistettava ja ketjutettava vastuitaan tietoisena, että maksetulla hinnalla ei hommaa voi kunnolla hoitaa.

Esitin jo viikkoja sitten vanhustenhoitolaitoksiin samanlaista kulunvalvontajärjestelmää kuin rakennusalalla. Laitteiden kustannukset ovat satasissa. Kunnat saisivat investointinsa takaisin jo viikossa, kun yksityiset yritykset eivät voisi enää laskuttaa haamuhoitajista tai ammattilaisen hintaa ammattitaidottomista.

Veronmaksajien pitää vaatia, että tämä järjestelmä toteutetaan. Esteenä voi vain olla puuttuva halu panna asiat kuntoon ja satsata vanhusten hoitoon lisää rahaa. Tästä se loppujen lopuksi kuitenkin aina on kyse.

Kössi

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

Toimituksen poiminnat